top of page

Yoga Nidra

Yoga Nidra is een vorm van diepe meditatie en ontspanning waarbij je liggend een stem volgt die je in een gestructureerde meditatie begeleid.

Letterlijk vertaald betekent Yoga Nidra ‘yoga slaap’ of ’slaap van de yogi’. Het is geen een actieve practice of techniek die je moet leren of oefenen, iedereen kan het! Maar het is alles behalve slapen zoals je ’s nachts doet. Via Yoga Nidra bereik je een diepe, droomloze slaap met een spoor van bewustzijn en verbinding met je omgeving. Door de diepe ontspanning ontstaan theta en delta hersengolven, bereik je een trance-staat waarin ervaringen en fragmenten van herinneringen worden verwerkt, de spierspanning en stress in het lichaam afneemt en de bloeddruk en hartslag daalt. Dit heeft een zeer helende werking op lichaam en geest.

 

Yoga Nidra kent verschillende fases. De Practice begint met het ontspannen van het fysieke lichaam waarna, afhankelijk van de stijl van Yoga Nidra, je contact maakt met je sankalpa, hetgeen ook wel intentie of hartenwens betekent. Daarna word je door een rotatie door het lichaam begeleid wat ervoor zorgt dat je diep ontspant en mogelijk een staat van trance bereikt. Het thema van de Nidra kan verschillen en gekozen worden gebaseerd op de behoefte of klachten van de student. Zo zijn er Nidra’s voor slapeloosheid, depressie, diepe ontspanning , het stimuleren van creativiteit of het loslaten van trauma. Het gekozen thema loopt als een rode draad door de Nidra en wordt na de lichaamsrotatie uitgewerkt  in de visualisaties en het introduceren van tegenstellingen: zoals warm en koud of licht en zwaar, gespannen en ontspannen. Het rationele brein wordt hierdoor nog meer buiten spel gezet, het verdiept de trance en de tegenstellingen worden samen gebracht wat de neurologische paden in de hersenen kan veranderen. Vervolgens wordt de aandacht gevestigd op je je ademhaling, sta je nog een keer stil bij je sankalpa, om die als het ware in je onderbewustzijn te prenten en tot slot kom je langzaam weer terug naar een wakkere staat waarna de Yoga Nidra wordt afgerond.

 

Hari Om Tat Sat

bottom of page